VTJ2 Ενημερωτικό δελτίο νο.5

Το “VIP-Tech-Job: Time 2 Act!” έφτασε στο τέλος του

Ένα θερμό καλωσόρισμα στο τελευταίο μας ενημερωτικό δελτίο για το έργο VIP-Tech-Job: Time 2 Act! (VTJ2). Μετά από δύο χρόνια εντατικής εργασίας με μια ενθουσιώδη κοινότητα νέων ΑμΠΟ, εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών, μπορούμε επιτέλους να μοιραστούμε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αποτελέσματα και τις μεθόδους του έργου. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους εργασίας για την απασχόληση και την ένταξη των νέων ΑμΠΟ στο εργατικό δυναμικό με ίσους όρους με τους βλέποντες συναδέλφους τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έργου, η σύμπραξη πραγματοποίησε τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις για τη διάδοση και την προώθηση των πλήρων και προσβάσιμων εκδόσεων όλων των αποτελεσμάτων του έργου VTJ2 και του προκατόχου του έργου VIP-TECH-JOB. Οι εταίροι θα συνεχίσουν να δικτυώνονται με τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη χρήση όλων των αποτελεσμάτων του έργου.

Το VTJ2 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 9 Μαρτίου, οι εταίροι του VTJ2, νεαρά ΑμΠΟ, ευρωβουλευτές με το προσωπικό τους και εκπρόσωποι φορέων από διάφορες χώρες συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση αυτή, η κοινοπραξία παρουσίασε και συζήτησε τα επιτεύγματα του έργου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο έργο αντάλλαξαν εμπειρίες και τόνισαν τα ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση ήταν επιτυχής, καθώς λειτούργησε ως πλατφόρμα για την προώθηση ενός δομημένου διαλόγου και καλών πρακτικών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και των ομιλητών του πάνελ.

The VTJ2 partners’ representatives sitting at the speakers panel during the project’s International Multiplier Event (BE)

Η κοινοπραξία VTJ2 ευχαριστεί όλους τους προσκεκλημένους και το ακροατήριο που μας τίμησαν με την παρουσία τους στο συνέδριο.

Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς:

  • Την ευρωβουλεύτρια Monica Semedo για τη χορηγία της εκδήλωσης
  • Τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ευρωβουλευτού Semedo κ. Matthieu Meunissier
    • για την παροχή συνεπούς πρακτικής υποστήριξης πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
  • Τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μέλος της Επιτροπής EMPL
  • Την κα Dovile Juodkaite, Πρόεδρο του Λιθουανικού Φόρουμ για την Αναπηρία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία
  • Την κα Francesca Sebasta, συμμετέχουσα στο VTJ2 LTTA και εθελόντρια της ESC στο VIEWS International asbl
  • Την κα. Βασιλική Άγκο, συμμετέχουσα στο VTJ2 LTTA.
  • Την κα Bárbara Martín Muñoz, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών
    • για τη συμμετοχή τους και την καίρια συμβολή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ
  • Τον Dr Tomás Quirosa, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας με ειδίκευση στο ανθρώπινο δυναμικό
    • για τον συντονισμό της συζήτησης του πάνελ
 The VTJ2 guest speakers sitting at the speakers panel during the project’s International Multiplier Event (BE)

Τελική συνάντηση εταίρων στη Λιέγη

Στις 8 Μαρτίου, οι εταίροι της VTJ2 πραγματοποίησαν την τελευταία τους συνάντηση στις εγκαταστάσεις της La Lumière Association – του συνεργαζόμενου εταίρου μας στη Λιέγη.

Οι εταίροι ενημερώθηκαν για το εξαιρετικό έργο και τις υπηρεσίες της La Lumière συμμετέχοντας σε μια ξενάγηση. Στη συνέχεια, οι εταίροι εξέτασαν την τελική κατάσταση των αποτελεσμάτων του έργου και αποφάσισαν τα μελλοντικά βήματα και τις προθεσμίες.

Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν:

  • Συμπέρασμα όλων των δραστηριοτήτων του έργου
  • Προετοιμασία της τελικής έκθεσης
  • Παρακολούθηση όλων των δεικτών που συνδέονται με το έργο VTJ2

Τέλος, οι εταίροι του έργου συζήτησαν τις δυνατότητες διεξαγωγής δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων VTJ2 με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της καθολικής πρόσβασης των ΑμΠΟ σε διάφορους τομείς και στην προώθηση των ευκαιριών απασχόλησής τους.

 The VTJ2 partners’ representatives sitting at conference room of La Lumiere during the final transnational partners’ meeting (BE)

Πολλαπλασιαστικές εκδηλώσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα

Εκτός από την πολλαπλασιαστική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, οι φορείς από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα πραγματοποίησαν επίσης παρόμοιες τοπικές εκδηλώσεις:

Ο ιταλικός εταίρος AFORISMA διοργάνωσε την πολλαπλασιαστική του εκδήλωση στις 23 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του στην Πίζα (Ιταλία). Η εκδήλωση συγκέντρωσε διάφορους προσκεκλημένους που προέρχονταν από τοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, εκπροσώπους τοπικών πολιτικών κομμάτων και της περιφερειακής διοίκησης. Επιπλέον, οργανώσεις που σχετίζονται με τους τομείς της νεολαίας και της αναπηρίας και μεμονωμένοι συμμετέχοντες συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δραστηριότητα διάδοσης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η AFORISMA παρουσίασε ένα βίντεο που συγκέντρωνε εμπειρίες από τα μάτια των Ιταλών συμμετεχόντων του LTTA στη Γρανάδα. Μετά το βίντεο, οι διοργανωτές έλαβαν θετικά σχόλια για τις πρωτοβουλίες VTJ2 που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες VI να ταξιδέψουν και να λάβουν χρήσιμες εμπειρίες κατάρτισης στο εξωτερικό. Το ακροατήριο στο σύνολό του ήταν ενθουσιασμένο με τις δραστηριότητες του έργου και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του VTJ2. Στο τέλος της εκδήλωσης, το κοινό εξέφρασε την προθυμία του να προτείνει τα αποτελέσματα του έργου σε συναδέλφους και συναδέλφους του.

Participants at the VTJ2 Multiplier Event in Thessaloniki (GR)

Το ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ από την Ελλάδα, πραγματοποίησε την πολλαπλασιαστική εκδήλωσή του στις 6 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι από τις πλέον προσβάσιμες πόλεις στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία των νέων ΑμΠΟ να ζουν και να εργάζονται εκεί. Διαθέτει πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες χωρίς αποκλεισμούς, αν και η πρόσβαση στην απασχόληση και την πρακτική άσκηση είναι ακόμη σπάνια. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη Σχολή Τυφλών, η οποία αποτελεί την Περιφερειακή Υπηρεσία του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών. Στη δραστηριότητα διάδοσης συμμετείχαν νέοι τυφλοί και άτομα με ΠΟ, εκπαιδευτικοί από επαγγελματικά σχολεία ειδικής αγωγής και εκπρόσωποι τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ενώσεων τυφλών. Η συζήτηση που προέκυψε από την παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη. Έφερε στην επιφάνεια πολλές σχετικές εμπειρίες από όλους τους συμμετέχοντες και προτάσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις.

Participants at the VTJ2 Multiplier Event in Granada (ES)

Ο ισπανικός εταίρος, DOCETE OMNES, πραγματοποίησε την εκδήλωση πολλαπλασιασμού στις 13 Μαρτίου στη Γρανάδα. Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, επιλέχθηκαν δύο ειδικοί στον τομέα της εργασιακής ένταξης και της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης, η Sandra Fernández και ο Antonio Tejada, οι οποίοι μίλησαν για τις εμπειρίες τους και μοιράστηκαν δεδομένα και πραγματικές περιπτώσεις για να δώσουν μια ευρύτερη οπτική της πραγματικότητας των ατόμων με αναπηρία. Η ΠΕ διαδόθηκε μέσω διαφόρων οργανώσεων και ιδρυμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία και την ένταξη, καθώς και μέσω εταιρειών εύρεσης εργασίας. Το ακροατήριο-στόχος ήταν καθηγητές ΕΕΚ και σπουδαστές στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα και συγκεκριμένα από τις σχολές των Κοινωνικοπολιτισμικών Εμψυψωτών και Κοινωνικών Λειτουργών. Η δραστηριότητα διεξήχθη με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τον προβλεπόμενο αριθμό σχετικών συμμετεχόντων για τη διάδοση του έργου. Οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του έργου στην καθημερινή ή μελλοντική τους εργασία για να γίνουν πρεσβευτές της διαφορετικότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με την ένταξη των ΑμΠΟ, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξέφρασαν θετική γνώμη για τα εργαλεία του έργου.

Επισκόπηση των αποτελεσμάτων του έργου

Το έργο VTJ2 αναπτύχθηκε ως απάντηση στις επίσημες στατιστικές που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων και ενήλικων ΑμΠΟ μένουν εκτός των χώρων απασχόλησης, παρά τις προσπάθειες, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους να βρουν εργασία, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες δεν γνωρίζουν τις ικανότητες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει.

Επιπροσθέτως, εκφράζεται η ανάγκη τα νέα άτομα με ΠΟ να βρουν πραγματική και μακροχρόνια απασχόληση, να συνδιαμορφώσουν καθολικά προσβάσιμους χώρους εργασίας και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, η σύμπραξη VTJ2 βασίστηκε περαιτέρω στα αποτελέσματα του πρώτου έργου VIP-TECH-JOB, εισάγοντας μια σειρά εργαλείων και πόρων που συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση, συγκεντρώνοντας τις φωνές, τις εμπειρίες και τις απόψεις των νέων VIP.

Μέσω συμβουλών και οδηγιών για τους χώρους εργασίας, κατέστη δυνατή η προώθηση εύλογων προσαρμογών για την υποστήριξη της συμμετοχής των εργαζομένων με ΠΟ, παρέχοντάς τους παράλληλα εκτενείς πληροφορίες σχετικά με χρήσιμες νομοθετικές και κρατικές διατάξεις.

Τα αποτελέσματα του έργου είναι πλέον πλήρως διαθέσιμα και είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω του δικτυακού τόπου του έργου: www.viptechjob.eu.

Τα αποτελέσματα με λίγα λόγια:

  • Πλατφόρμα How-To: Μια σειρά μίνι-μαθημάτων που απευθύνονται σε νέους ΑμΠΟ και συμβούλους για να τους παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση δυνητικών εργοδοτών, την προετοιμασία τους για μια συνέντευξη για εργασία, την εκμάθηση των δικαιωμάτων και των ευθυνών τους για νέες ευκαιρίες μέρος των αποτελεσμάτων του VIP-TECH-JOB1
  • Web App: Μια διαδικτυακή εφαρμογή που απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν εργασία και σε εργοδότες. Παρέχει χώρο για την ανακοίνωση ανοικτών θέσεων εργασίας, διευκολύνει την έρευνα, την αλληλεπίδραση και παρέχει προσβάσιμα εργαλεία για τους αναζητούντες εργασία για τη δημιουργία του βιογραφικού τους σημειώματος και της επιστολής κινήτρων. Το εργαλείο αυτό διατηρεί αρχείο των αλληλεπιδράσεων για μελλοντική αναφορά μέρος των αποτελεσμάτων του VIP-TECH-JOB1
  • Εργαλειοθήκη προσβασιμότητας: Ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών, συνοδευόμενο από πρακτικούς οδηγούς που απευθύνονται σε εκπαιδευτές, εργοδότες και νέους με ΠΟ που αναζητούν εργασία. Στόχος του είναι να υποστηρίξει την αποτελεσματική χρήση των αποτελεσμάτων των VIP-TECH-JOB & VTJ2, να εργαστεί πάνω σε πρακτικές αναζήτησης εργασίας και να εξοικειώσει με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στην απασχόληση. Είναι επίσης χρήσιμο να κατανοηθούν βασικές έννοιες και πρακτικές για να γίνουν οι χώροι εργασίας – και όχι μόνο – καθολικά προσβάσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς μέρος των αποτελεσμάτων του VTJ2
  • Podcast: Μια σειρά επεισοδίων που σχετίζονται με την προετοιμασία για την αναζήτηση εργασίας και την αγορά εργασίας. Μέσα από διάφορες συνεντεύξεις με ΑμΠΟ, οι ακροατές μπορούν να ενημερωθούν για τις προσωπικές και επαγγελματικές τους εμπειρίες. Επιπλέον, συζητούν για την προσβασιμότητα και την τεχνολογική ανάπτυξη και εκφράζουν τις προσδοκίες, τα θέλω και τις επιθυμίες τους για το μέλλον μέρος των αποτελεσμάτων του VTJ2
  • Video Pack: Ένα σύνολο δύο ξεχωριστών αποτελεσμάτων: ένας πρακτικός οδηγός και ένα ντοκιμαντέρ. Ο πρακτικός οδηγός αποσκοπεί στο να παρακινήσει τους νέους με ΠΟ να κάνουν τις δικές τους παρουσιάσεις βίντεο και να αισθάνονται πιο άνετα να μοιράζονται την εικόνα τους ως επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά, το ντοκιμαντέρ έχει ως στόχο να αναδείξει τις φωνές των νέων με ΠΟ. Μοιράζονται τη σημασία των προσβάσιμων χώρων και πρακτικών, την ένταξη και τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες. Επιπλέον, οι νεαροί με ΠΟ αξιολογούν το έργο VTJ2 και τις δραστηριότητές του, προσφέροντας τις απόψεις τους για μελλοντικά και παρόμοια έργα μέρος των αποτελεσμάτων του VTJ2 

Τα αποτελέσματα του VTJ2 είναι διαθέσιμα στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά, ενώ τα αποτελέσματα του προηγούμενου έργου είναι επίσης διαθέσιμα στα ρουμανικά.

Η διαδικτυακή εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στα πολωνικά.

Πρόσκληση για δράση

Παρόλο που το έργο έχει ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματά του είναι εδώ για να μείνουν και σας προσκαλούμε να τα χρησιμοποιήσετε, να τα ενσωματώσετε στην εργασία σας και να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες σας.

Οι εταίροι του VTJ2 θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν συνεχή και ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα.

Εάν είστε άτομο νεαρής ηλικίας με τυφλότητα ή προβλήματα όρασης, σας προτείνουμε θερμά να ελέγξετε όλα τα αποτελέσματα και ελπίζουμε να τα βρείτε ενδιαφέροντα. Επίσης, μη διστάσετε να μας στείλετε οποιοδήποτε σχόλιο για διορθώσεις ή ενημερώσεις όπου θεωρείται ότι χρειάζεται.

Εάν είστε εκπαιδευτικός ή εκπαιδευτικός οργανισμός, μη διστάσετε να εγγραφείτε στις πλατφόρμες Moodle howto και toolbox.viptechjob.eu για να ελέγξετε τα αποτελέσματά μα.

Εάν είστε εργοδότης που ενδιαφέρεται να προσλάβετε έναν νέο ΑμΠΟ, σας προσκαλούμε να δημοσιεύσετε την προσφορά εργασίας σας στη δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή μας (https://webapp.viptechjob.eu/) και να συμβουλευτείτε την εργαλειοθήκη προσβασιμότητας στη διεύθυνση toolbox.viptechjob.eu.

Παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας για πρόσθετες προτάσεις ή μελλοντικές συνεργασίες μέσω της φόρμας της ιστοσελίδας μας (www.viptechjob.eu), του facebook.com/viptechjob ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση office@viewsinternational.eu.

Κατεβάστε το ενημερωτικό δελτίο (ανοίγει σε Google Presentation)

Leave a Comment