VTJ2 Ενημερωτικό δελτίο νο.1

Λίγα λόγια σχετικά με το έργο

“VipTechJob: Time2Act!” (VTJ2!) είναι η συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus+ “ΑμΠΟ και νέες τεχνολογίες: εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας” (VTJ). Πρόκειται για ένα ΕΡΓΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, το οποίο επικεντρώνεται στην απασχολησιμότητα και την ενδυνάμωση των νεαρών ΑμΠΟ ως ενεργών αναζητητών εργασίας. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια του νέου αυτού έργου, το διακρατικό σχήμα των οργανώσεων (που εκπροσωπεί το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα), προβλέπει τη χρήση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έργου, ως βάση και εφαλτήριο για ένα σύνολο νέων αποτελεσμάτων-υπηρεσιών για νεαρά ΑμΠΟ που αναζητούν εργασία, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • “VIP Job Accessibility Toolbox” (μετ: Εργαλειοθήκη Εργασιακής Προσβασιμότητας για ΑμΠΟ), ένα one-stop-shop (κόμβος) για όλους τους χρήστες μας που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες αναφοράς, το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία και πόρους για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να κατανοήσουν έννοιες όπως η προσβασιμότητα και η ένταξη στον εργασιακό χώρο.
  • “VIP Job Podcast” (μετ: Podcast εργασιακών εμπειριών ΑμΠΟ) , ένα podcast αποτελούμενο από 10 επεισόδια σε όλες τις γλώσσες των εταίρων, το οποίο θα ηχογραφηθεί από ειδικευμένα νεαρά ΑμΠΟ και θα διερευνήσει ιστορίες επιτυχίας της ένταξης νέων ΑμΠΟ σε διάφορους εργασιακούς χώρους στην Ευρώπη μέσω συνεντεύξεων και αφηγήσεων.
  • VIP Job Video Pack” (μετ: Πακέτο κινηματογράφησης εργασιακών εμπειριών ΑμΠΟ), αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ με στόχο να παρουσιάσει τα εμπόδια των νεαρών ΑμΠΟ στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας, καθώς και τις ιδανικές τους προσδοκίες για ένα εργασιακό περιβάλλον 100% χωρίς εμπόδια, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει εργαλεία και προσωπικές εμπειρίες πάνω στη χρήση εργαλείων βιντεοσκόπησης για την αφήγηση των προσωπικών τους εμπειριών.

Το έργο απευθνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες αναφοράς, τα ίδια τα νεαρά ΑμΠΟ και τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως εργοδότες, γραφεία ευρέσεως εργασίας, εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας, καθοδηγητές νέων, ειδικούς σε θέματα υποστηριζόμενης απασχόλησης, συμβούλους σταδιοδρομίας και σχολικούς συμβούλους που εργάζονται με νεαρά ΑμΠΟ.

Εκτός από τα τρία εκπαιδευτικά εργαλεία, οι εταίροι θα οργανώσουν και θα υποστηρίξουν την υλοποίηση ενός πενθήμερου εργαστηρίου για ΑμΠΟ στη Γρανάδα (Ισπανία) τον Ιούλιο του ’22, όπου 12 ΑμΠΟ από τις 4 χώρες του έργου θα συναντηθούν, θα εκπαιδευτούν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, οι οποίες θα καταγραφούν για το ντοκιμαντέρ του έργου.

Τέλος, στο τέλος του 2022, οι εταίροι θα πραγματοποιήσουν τέσσερις (4) ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπου όλα τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο νεαρών ΑμΠΟ, τις ενώσεις τους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η παρακαταθήκη του έργου VTJ (2018-2020)

Η ονομασία του τρέχοντος έργου VTJ2! επιβεβαιώνει ήδη την επιλογή των εταίρων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δραστική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έργου (VTJ), αλλά και να προχωρήσουν μπροστά και παραπέρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην κρίσιμη και καθοριστική συμμετοχή των νεαρών ΑμΠΟ σε όλα τα στάδια των εξελίξεων του έργου.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έργου με τίτλο “VIP και νέες τεχνολογίες: εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας” (ακρωνύμιο: VipTechJob), δημιουργήθηκαν δύο αποτελέσματα-υπηρεσίες:

  • Μια εφαρμογή περιήγησης που δημιουργήθηκε για όλες τις συσκευές, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν προσφορές εργασίας καθώς και να τις δημοσιεύουν, και είναι πλήρως συμβατή με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητές συσκευές. (https://webapp.viptechjob.eu)
  • Μια διαδικτυακή πλατφόρμα κατάρτισης, σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσιμων στην αναζήτηση εργασίας, διαθέσιμη σε 5 γλώσσες, η οποία συνδέει νεαρά άτομα με προβλήματα όρασης με εταιρείες και διάφορους παρόχους εργασίας. (https://howto.viptechjob.eu)

Ο άμεσος αριθμός των νέων που συμμετείχαν στο έργο ήταν περίπου 400 και τα αποτελέσματα του προγράμματος έφτασαν σε περίπου 600 άλλα νεαρά ΑμΠΟ σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο VTJ πέτυχε επίσης ευρύτερη αναγνώριση των αποτελεσμάτων του, καθώς ήταν φιναλίστ των Salto Awards 2021, στην κατηγορία “Ψηφιακός μετασχηματισμός”.

VTJ2! – Εξελίξεις και επόμενα βήματα

Οι εταίροι του VTJ2! άρχισαν να εργάζονται τον Μάρτιο του 2021 για τις εξελίξεις του έργου και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 7 διαδικτυακές συναντήσεις, 2 διακρατικές συναντήσεις εταίρων (1 διαδικτυακή τον Απρίλιο του 2021 και 1 δια ζώσης συνάντηση στη Γρανάδα (Ισπανία) τον Νοέμβριο του 2021). Οι εταίροι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναντήσεις σε μηνιαία βάση και πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια του 2022 τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο του 2023.

Μέχρι στιγμής, το πρώτο αποτέλεσμα του έργου βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξής του. Τον Δεκέμβριο, οι εταίροι άρχισαν να εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία των σεναρίων του podcast για το “VIP Job Podcast”, να έρχονται σε επαφή με ομιλητές και να προγραμματίζουν τις ηχογραφήσεις. Τέλος, οι εταίροι εργάζονται πάνω στο σχέδιο για τη μαγνητοσκόπηση του ντοκιμαντέρ τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, καθώς και στον προγραμματισμό του εργαστηρίου, την εγγραφή και προετοιμασία των συμμετεχόντων.

Κατεβάστε το Ενημερωτικό μας δελτίο (ανοίγει σε Google presentations)

Leave a Comment